Alla inlägg under oktober 2010

Av Dilemma - 24 oktober 2010 12:58

På promenaden med Wilma idag passade jag på att ta några bilder med min nya mobil. De är mycket bättre än min förra mobil, men fortfarande inte super.


   

ANNONS
Av Dilemma - 23 oktober 2010 22:00

Jaha, då var man ytterligare ett steg längre från sommaren. Är det dags att ge upp hoppet om en sista oväntad värmebölja?

ANNONS
Av Dilemma - 23 oktober 2010 11:16

För ungefär ett halvår sedan läste jag (och recenserade) boken "Mannen under trappan" och nu har jag precis kollat klart på TV-serien som består av fyra 45 minuters avsnitt. Innan jag kollade på serien undrade jag hur de skulle kunna dra ut en så ganska kort historia på så lång tid, men nu undrar jag istället hur de med all den tiden lyckades missa vissa väsentliga delar ur boken.


Om man är det minsta intresserad av den här historien så ska man läsa boken. Om man bara vill slökolla på något halvspännande så räcker TV-serien. Men jag vill då poängtera att det som jag tycker är kärnan i boken, det som gör den så bra, saknas i TV-serien. Där är grundhistorien omgjord och slutet helt annat, vilket bara gör det till en banal dussinhistoria där man inte har tagit hänsyn till djupet i den här historien, kanske för att passa svensk medel-TV-tittar-publik.

Av Dilemma - 21 oktober 2010 18:34

Det är inte helt ovanligt när en arbetssituation ska beskrivas, till exempel i en jobbannons, att uttrycket "spindeln i nätet" används. Alla förstår ju vad det är för typ av jobb man syftar på, men jag har kommit fram till att jag inte alls gillar det uttrycket. Jag vill slå ett slag för alternativet "navet i hjulet".


Om vi bortser från att jag avskyr spindlar och inte tycker att de överhuvudtaget ska användas i metaforer eller positiva beskrivningar så tycker jag ändå att navet är mer passande.


Spindeln bygger ett snyggt, men klibbigt nät. Det ser imponerande ut när man betraktar det på avstånd, men kommer man för nära kan man fastna. Själva spindeln sitter ju inte mitt i nätet och håller koll utan väntar lömskt i utkanten. Om någon stackare råkar göra bort sig och fastna i nätet så attakerar spindeln direkt och den som fastnat får ångra sitt snedsteg.


Navet i ett hjul sitter i mitten med ekrar och däck runt omkring sig. Navet håller ihop ekrarna och är avgörande för att hjulet ska rulla stadigt och ta sig framåt. Det är en stabil punkt mitt i hjulet, som rullar snabbt runt om.  När hjulet rullar behöver navet bara sitta där i mitten, hålla i trådarna och åka med.


Vilket jobb skulle man helst ha?

Av Dilemma - 20 oktober 2010 19:43

Av: Muriel Barbery


Renée och Paloma bor i samma fastighet i Paris.


Paloma är 12 år, tillhör överklassen, är ovanligt intelligent och har bestämt sig för att ta livet av sig på sin 13'de födelsedag eftersom att hon har insett att livet inte har mer att ge.


Renée är portvakt i huset och är väldigt kunnig om och intresserad av konst, litteratur och liknande, men döljer det för de boende i huset för att passa in i schablonbilden av en vresig portvakt.


Barbery varvar Renées och Palomas perspektiv och fokuserar på händelser ur deras vardag, särskilt i Palomas fall där man får följa henne genom hennes två dagböcker ”Djup tanke” och ”Dagbok över världens rörelse”. Det är djupt, filosofiskt och emellanåt krångligt och jag får mer flyt i läsandet när jag inte försöker förstå varje mening utan läser vidare och nöjer mig med att hänga med i det övergripande resonemanget. Jag funderar på om det är för att det är en översättning från en fransk författare som gör att jag känner mig ovan vid språkbruket som är väldigt vackert men också tungt.


Omdömena på boken beskriver den som rolig, ovanligt lättläst, feel-good och en bok att bli lycklig av, vilket jag har väldigt svårt att förstå. Jag undrar om vi har läst samma bok när jag istället upplevde den som dyster, tungsint, nedstämd och sorglig.

Av Dilemma - 18 oktober 2010 20:47

Det är svårt att nämna Sverigedemokraterna utan att hamna i en politisk diskussion, men jag gör ett försök.


Jag tänkte ganska mycket på Jimmie Åkesson under några dagar och när jag började fundera på varför insåg jag att jag hade ätit frukost dessa morgnar bredvid en bild som påminnde om honom.


Det var när jag skulle fetta in ett par av mina skor som jag tog fram en gammal gratistidning ur tidningsinsamlingen och lät den sedan bli liggande på köksbordet i väntan på orken att plocka fram och fetta in resten av skorna. På framsidan av denna tidning fanns det en man som ur ögonvrån liknade Åkesson.


Inga fler skor har hittills blivit infettade, men den där bilden resulterade i att jag googlade Jimmie Åkesson och läste en intressant sak på Wikipedia:


"Den 19 oktober 2009 publicerade Aftonbladet ett islamkritiskt inlägg av Jimmie Åkesson på sin debattsida. Debattartikeln hävdade att olika företeelser förknippade med islam var det "största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget". Aftonbladets redaktion hade rubriksatt artikeln med ”Muslimerna är vårt största utländska hot”."


Självklart blev artikeln JK-anmäld som hets mot folkgrupp, men JK inledde ingen förundersökning eftersom de inte tyckte att innehållet i artikeln utgjorde hets mot folkgrupp.


Kan man anmäla Aftonbladet funderade jag på då? Eftersom det faktiskt var de, och inte Jimmie Åkesson, som skrev ”Muslimerna är vårt största utländska hot”.


Av Dilemma - 17 oktober 2010 21:30

Av: Isabel Allende


Det här är en klassiker från 1982 om tre generationer kvinnor någonstans i Sydamerika. Men även om det är kvinnorna som historien utspelar sig kring så är det en man (make, pappa, morfar) som binder historien samman, och när det då och då dyker upp ett jag-perspektiv i boken är det utifrån denna man, Esteban Trueba. Man skulle nog lika gärna kunna säga att boken handlar om Estebans liv och kvinnorna runt om honom.


Boken börjar bra och intressant och Allende har ett fint berättarspråk, men drygt halvvägs börjar boken kännas väldigt lång. Det gör inte saken bättre att kapitlen är långa och sidorna är fyllda med text nästan helt utan dialoger och styckeindelningar.


Att boken heter ”Andarnas hus” har att göra med att karaktären Clara kan kommunicera med andrar och flytta möbler med tankekraft. Något som är spännande i sig, men som tyvärr inte har någonting med historien att göra. Jag hade förväntat mig att Allende byggde vidare på dessa egenskaper hos Clara och inte bara lät det vara hennes märkvärdiga särdrag. Jag hade gärna sett att Clara fick nytta av dessa övernaturliga kunskaper vid något tillfälle i boken.


Andra halvan av boken handlar om alldeles för mycket politik för min smak. Det blir revolution och det blir hemskt och eftersom jag aldrig har intresserat mig för sydamerikansk historia kan jag bara anta att skildringen bygger på verkliga händelser, och hoppas att den inte gör det.

Av Dilemma - 17 oktober 2010 19:43

Det har varit helt fantastiskt att vara i Edinburgh och jag skulle gärna åka tillbaka, men jag har också längtat lite efter min säl och det var kul att hon blev så glad när jag kom hem.


 

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20 21
22
23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Dilemma - based on a true story med Blogkeen
Följ Dilemma - based on a true story med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se