Alla inlägg under juli 2012

Av Dilemma - 22 juli 2012 17:15

Av: Susan Abulhawa


Under fyra generationer får man följa en familj palestinier och deras liv i flyktingläger i Jenin. Jag har hört talas om konflikter mellan Palestina och Israel, men aldrig funderat närmare på vad som händer där och vad konflikten beror på. Morgon i Jenin ger en inblick till kaoset, även om den är fiktiv.


Personerna i flyktinglägret lever på hoppet och i ständig rädsla. Det är svårt att föreställa sig att händelser ur boken faktiskt skulle kunna hända på riktigt. Och många av de öden som drabbar bokens huvudpersoner känns helt onödiga.


Morgon i Jenin är en bok med mycket kärlek och utsatthet. Ett försök till ett normalt liv i en värld av krig där israeliska soldater sätter upp förutsättningarna, och när som helst kan jämna ditt hus med marken och döda hela din familj.


Boken är välskriven och har ett fint flyt i språket. Den är rå, grym, brutal och tragisk. Samtidigt är det en kärlekshistoria om Palestina och en längtan om att få återvända hem.


REKOMMENDERAR

Av Dilemma - 21 juli 2012 17:25

 


Jag kan inte få nog av Vision of the Seas! Första gången jag åkte var kryssningen på 4 nätter, andra gången var den på 5 nätter. Nu har jag precis kommit hem efter 7 nätter. Det kändes visserligen som en ganska lång kryssning, men så fort jag kom hem så kändes det, som vanligt, som om jag aldrig hade varit iväg. Jag kände mig på inget sätt "färdigkryssad" igår, och jag tror att jag lätt skulle ha kunnat vara ute en vecka till.


Det mest förvirrande med att komma hem är att behöva återgå till verkligheten, efter att ha levt i den magiska kryssningsvärlden i en hel vecka. I morse var det ingen morgonshow med Mike & Topi på TV, där de berättar om dagens möjligheter, tips och saker som kan vara bra att tänka på. Idag måste jag själv bestämma mig för vad jag ska göra, utan att ha ett schema med aktiviteter att välja mellan.


Vid lunchtid idag började jag känna mig hungrig. Det var en mycket obekant känsla. På Vision of the Seas är man aldrig hungrig. Där är all mat gratis och förutom en gigantisk frukostbuffé, en gigantisk lunchbuffé och trerättersmiddag varje dag, har man tillgång till pizzaslice- och hamburger-buffé som står uppdukat vid poolområdet, mjukglassmaskin där det bara är att ta för sig, café med Ben&Jerry-glass och bakverk och dygnet-runt-room service. Inte nog med att jag idag var tvungen att själv komma på vad jag skulle äta, jag var tvungen att laga maten själv också. Hur ska jag kunna vänja mig vid att jag har kommit hem?

Av Dilemma - 14 juli 2012 08:15

Av: Charlaine Harris


True Blood är en av mina favoritTV-serier och jag var särskilt förtjust i första säsongen. Jag tyckte också väldigt mycket om första boken i serien. Stendöd är den sjätte boken och av någon anledning, antagligen för att jag läste den på svenska, kändes det plötsligt lite töntigare. Det gör inte saken bättre att översättaren på vissa ställen råkar stoppa in en extra ord i meningarna, typ "...tog med henne med till..."


Bortsett från det så tycker jag om att läsa om Sookie Stackhouse. Vissa saker i boken känner jag igen från TV-serien och vissa saker är nya. Och eftersom Stendöd är bok 6, och jag inte har läst de andra förutom första, så är jag glad att jag har tittat på TV-serien för jag tror att det gör det lättare för mig att hänga med i den här boken. Det märks att det är en bok mitt i en serie, för det pratas mycket om saker som hänt förut, och det läggs också upp för saker som ska hända senare, som inte är med i den här boken. Om man vill läsa böckerna om Sookie Stackhouse, men inte tittar på TV-serien, så bör man nog läsa alla böckerna och i rätt ordning. Om man tittar på TV-serien så kan det vara kul att läsa någon av böckerna ibland som ett komplement, för man får lite mer bakgrund till vissa av sakerna som händer.


I Stendöd är Bill Compton knappt med och det tycker jag är synd. Det handlar ganska mycket om varulvar och häxor och huvudhistorien i boken är att Sookie behöver åka till New Orleansför att tömma sin kusin Hadleys lägenhet. I samma veva blir hon utsatt för överfall från varulvar och försöker ta reda på vad det handlar om.

Av Dilemma - 12 juli 2012 11:15

Nej, nu tycker jag att jag har väntat för länge på den där boken som jag beställde från cdon. Även om den kom nu så skulle jag inte hinna läsa de där 1200 sidorna innan nästa bokklubb. Ingen annan i bokklubben har fått sin bok heller, så vi har kommit överens om att läsa en annan bok istället. Jag har avbeställt min order nu. Det är tråkigt att man kan beställa böcker som de inte har. Däremot så fick jag en enkät av cdon där jag fick svara på vad jag tyckte om till exempel leveranstiden. "Mycket missnöjd" tyckte jag.

Av Dilemma - 11 juli 2012 22:22

Jag och W tog en tur till Vasamuseet. Det fanns faktiskt mer att titta på där än vad jag trodde. Själva skeppet fanns ju såklart, men mycket av utställningen handlade om bärgningen. Det fanns också montrar med saker som de hittat i skeppet som besättningen hade packat för att ha med sig. Och så fanns det skelett från människor som varit ombord.


När jag gick förbi en guide råkade jag höra henne säga att varför Vasa sjönk är en bra fråga, men jag tycker att det verkar vara en bättre fråga hur de över huvud taget kunde låta det lämna hamnen.


Det var kul att se skeppet, det var imponerande, men inte alls lika mäktigt som Vision of the Seas som jag ska åka snart.


   

Av Dilemma - 11 juli 2012 12:43

Av: George R. R. Martin


Det händer massor i den här boken, men samtidigt egentligen ingenting. Man får följa olika personer i olika kapitel. Antingen så är de på väg någonstans eller så fightas de, det är i stort sett allt.


Jag är inte särskilt förtjust i historier som utspelar sig på medeltiden. Det är för mycket kungar och knektar för min smak. Och alldeles för mycket strider. I A game of thrones så är det någon strid på gång mest hela tiden, och är det inte ett stort slag mellan två arméer så är det några som kommer förbi och rånar några andra längs vägen och det blir en liten fight där också. Om man skulle ta bort alla stycken med orden knight, armour, sword och liknande ur den här boken så skulle det inte bli mycket kvar, och det är det där övriga som intresserar mig mest. Så enligt mig skulle handlingen i boken kunna kortas ner rejält från sina 800 sidor.


Trots att det inte alls är en historia i min smak så gillar jag att läsa boken till en början. Jag ledsnar egentligen inte på den, men jag tycker att det börjar bli för mycket av bara samma sak när jag har närmat mig mitten. Boken är inte heller särskilt spännande. Det mest spännande i hela boken är sista sidorna, som lämnar öppet för en fortsättning.

Av Dilemma - 9 juli 2012 17:27

Min energi håller i sig, och tur är det för den här veckan är fylld med agility. Wilma tävlar två lopp om dagen och utöver det är jag funktionär, så det blir långa dagar för mig. Nu framstår förra veckans gå-upp-klockan-08-för-att-rida som rena sovmorgonen jämfört med den här veckans varierande mellan att gå upp 06.30, eller som i morse, 05.30


Så här kan det se ut när man leker agility med en hund som inte alls är med på noterna...


Av Dilemma - 7 juli 2012 18:01

Jag har haft fantastisk mycket energi den här veckan. Jag har ridit på förmiddagarna och på eftermiddag och kväll har jag varit hemma och byggt möbler, kastat skräp, planterat om blommor, dammsugit, skruvat upp hyllor, städat, inrett, packat ur de sista flyttkassarna, satt upp tavlor, rensat mitt skrivbord och till sist verkligen fått ordning här hemma. Det har gjort under för lägenheten. Balkongen, som jag från början tyckte var alldeles för liten, tycker jag nu är ganska mysig. Ett nytt skåp i vardagsrummet, med plats för all alkohol och vinglas, gör att de nu inte längre behöver stå på diskbänken i köket. Ett nytt skåp på väggen i köket gör att alla koppar inte behöver stå framme och vara dammiga varje gång de ska använda. Ett draperi för garderoben, som inte hade någon dörr, gömmer kläderna och prydnadshyllor på väggen i sovrummet gjorde att det genast såg mer mysigt ut och inte lika kalt som innan. Jag är nöjd. Det här har varit en riktigt bra semestervecka.


       

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards