Direktlänk till inlägg 15 september 2012

Kärlek, mat & missöden

Av Dilemma - 15 september 2012 19:23

Av: Anthony Capella


Det finns knappt en scen i den här boken där det inte lagas, eller pratas om, mat. Egentligen skulle det inte göra så mycket om det inte var för att alla maträtter och ingredienser skrivs på Italienska (vilket jag inte kan, och även fast det kommer en svensk översättning efteråt så blir det lite hackigt i läsandet med så många obegripliga ord), och jag känner avsmak för i stort sett all mat de lagar. De lagar unghare, dilamm, spädkalv, bläckfisk, griskind och inälvsmat som testiklar, hjärna, lever mm. Medan tjejen i boken som maten ska imponera på frossar i sig så mår jag nästan lite illa och undrar hur jag skulle ta mig ur samma situation om jag var i hennes ställe.


En annan sak som stör läsupplevelsen något är all Italienska. Förutom rätter och ingredienser så förekommer hela uttryck och meningar på Italienska, antagligen för att ännu mer bygga på den Italienska känslan (vilket på sätt och vis lyckas). I fotnoten kan man läsa den svenska förklaringen. Eftersom jag inte kan Italienska försöker jag inte ens läsa dessa meningar utan hoppar över dem helt och går direkt ner till fotnoten. Men en bit in i boken återkommer vissa uttryck och då får man inte en svensk översättning en gång till. Mot slutet av boken förekommer alla maträtter endast på Italienska och jag har inte längre sågon aning om vilken mat som lagas.


Historien handlar om amerikanskan Laura som är i Rom för att studera konst och som bestämmer sig för att bara dejta kockar, någon som kyparen Tomasso råkar höra. Eftersom Tomasso vill få Laura i säng så övertalar han vännen/kocken Bruno att i hemlighet laga mat i Tomassos ställe. Bruno blir förälskad i Laura och ställer upp för att åtminstone få laga mat åt henne, Laura blir förälskad i Tomasso tack vare maten, och hemlighetsmakeriet tas hela tiden till nya nivåer.


Boken går att lägga till genren romantik, men som romantisk historia är den inte särskilt märkvärdig. Om man ska läsa den här boken är det nog framför allt för att man är väldigt intresserad av Italiensk mat.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dilemma - Onsdag 5 feb 17:18


Av: Hans Rosling med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling   Fakta, anekdoter och statistik, lättsamt och begripligt förklarat. Och intressant. Man får inte bara en bild av världen just nu, man får också knep för att fortsätta förstå världen i fr...

Av Dilemma - Onsdag 15 jan 19:52


Av: Håkan Nesser   Jag har läst många böcker av Håkan Nesser, men aldrig tidigare något från Van Veeteren serien. Jag hakar upp mig lite på att alla efternamn och platser är påhittade, men det kanske man vänjer sig vid om man läser fler av böcker...

Av Dilemma - 31 december 2019 15:10


Av: Ann Mari Falk   Det här är en ungdomsbok från 1963. Jag var nyfiken på hur den skulle vara skriven och hur ungdomarna på den tiden gestaltades. Jag trodde av någon anledning att Agneta skulle vara mer flickig och inställsam, men hon är faktis...

Av Dilemma - 21 december 2019 12:32


Av: Andrew Klavan   Den här boken har stått i min bokhylla i säkert mer än 15 år. Jag köpte den på 4 för 3 på Akademibokhandeln och sedan har den blivit stående. Jag har inte känt för att läsa den. Kanske för att omslaget inte kändes särtskilt lo...

Av Dilemma - 21 november 2019 15:10


Av: Nora Roberts   Efter förra boken jag läste så behövde jag lätta upp med något helt annat. En dröm blir sann är den tredje och sista fristående delen efter Att våga drömma och Om drömmen blir verklighet.    Jag kommer ihåg att jag tyckte v...

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Senaste kommentarerna

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Dilemma - based on a true story med Blogkeen
Följ Dilemma - based on a true story med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se