Direktlänk till inlägg 15 september 2012

Kärlek, mat & missöden

Av Dilemma - 15 september 2012 19:23

Av: Anthony Capella


Det finns knappt en scen i den här boken där det inte lagas, eller pratas om, mat. Egentligen skulle det inte göra så mycket om det inte var för att alla maträtter och ingredienser skrivs på Italienska (vilket jag inte kan, och även fast det kommer en svensk översättning efteråt så blir det lite hackigt i läsandet med så många obegripliga ord), och jag känner avsmak för i stort sett all mat de lagar. De lagar unghare, dilamm, spädkalv, bläckfisk, griskind och inälvsmat som testiklar, hjärna, lever mm. Medan tjejen i boken som maten ska imponera på frossar i sig så mår jag nästan lite illa och undrar hur jag skulle ta mig ur samma situation om jag var i hennes ställe.


En annan sak som stör läsupplevelsen något är all Italienska. Förutom rätter och ingredienser så förekommer hela uttryck och meningar på Italienska, antagligen för att ännu mer bygga på den Italienska känslan (vilket på sätt och vis lyckas). I fotnoten kan man läsa den svenska förklaringen. Eftersom jag inte kan Italienska försöker jag inte ens läsa dessa meningar utan hoppar över dem helt och går direkt ner till fotnoten. Men en bit in i boken återkommer vissa uttryck och då får man inte en svensk översättning en gång till. Mot slutet av boken förekommer alla maträtter endast på Italienska och jag har inte längre sågon aning om vilken mat som lagas.


Historien handlar om amerikanskan Laura som är i Rom för att studera konst och som bestämmer sig för att bara dejta kockar, någon som kyparen Tomasso råkar höra. Eftersom Tomasso vill få Laura i säng så övertalar han vännen/kocken Bruno att i hemlighet laga mat i Tomassos ställe. Bruno blir förälskad i Laura och ställer upp för att åtminstone få laga mat åt henne, Laura blir förälskad i Tomasso tack vare maten, och hemlighetsmakeriet tas hela tiden till nya nivåer.


Boken går att lägga till genren romantik, men som romantisk historia är den inte särskilt märkvärdig. Om man ska läsa den här boken är det nog framför allt för att man är väldigt intresserad av Italiensk mat.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dilemma - Söndag 9 sept 20:34


Av: Daniel Goldberg & Linus Larsson   Det här är en biografi om Markus "Notch" Persson, spelutvecklare och grundare av spelet Minecraft.   Jag kände igen namnet "Minecraft" innan jag läste boken, men jag hade aldrig spelat spelet, eller viss...

Av Dilemma - Söndag 26 aug 21:53


Av: Sarra Manning   Unsticky handlar om Grace som jobbar på ett modemagasin och som samma dag som hennes kille gör slut med henne, vilket dessutom är hennes födelsedag, träffar mångmiljonären Vaughn. Efter att de har träffats några gånger ger Vau...

Av Dilemma - Måndag 6 aug 21:08


Av: Yvonne Woon   Det här är bok två i vad jag tror är en triologi. Jag har inte läst första boken, men det var inga problem att hänga med i historien i den här. Och den känns ganska avslutad även om den leder vidare till en uppföljare.   I ...

Av Dilemma - Onsdag 1 aug 11:08


Av: Harold Schechter & David Everitt   Alla som är det minsta lilla intresserade av, eller nyfikna på, seriemördare bör läsa den här boken. Och om man nu skulle vara intresserad av seriemördare så ska man veta att det är oerhört vanligt. Ett intr...

Av Dilemma - Söndag 22 juli 18:37


Av: Jo Nesbø   HIttills har jag inte läst böckerna om Harry Hole i utgivningsordning, och jag tycker att det har gjort att jag har missat lite när det gäller hans relationer och kollegor. Efter att jag läste Gengångare så har jag längtat efter fo...

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Dilemma - based on a true story med Blogkeen
Följ Dilemma - based on a true story med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se