Direktlänk till inlägg 15 september 2012

Kärlek, mat & missöden

Av Dilemma - 15 september 2012 19:23

Av: Anthony Capella


Det finns knappt en scen i den här boken där det inte lagas, eller pratas om, mat. Egentligen skulle det inte göra så mycket om det inte var för att alla maträtter och ingredienser skrivs på Italienska (vilket jag inte kan, och även fast det kommer en svensk översättning efteråt så blir det lite hackigt i läsandet med så många obegripliga ord), och jag känner avsmak för i stort sett all mat de lagar. De lagar unghare, dilamm, spädkalv, bläckfisk, griskind och inälvsmat som testiklar, hjärna, lever mm. Medan tjejen i boken som maten ska imponera på frossar i sig så mår jag nästan lite illa och undrar hur jag skulle ta mig ur samma situation om jag var i hennes ställe.


En annan sak som stör läsupplevelsen något är all Italienska. Förutom rätter och ingredienser så förekommer hela uttryck och meningar på Italienska, antagligen för att ännu mer bygga på den Italienska känslan (vilket på sätt och vis lyckas). I fotnoten kan man läsa den svenska förklaringen. Eftersom jag inte kan Italienska försöker jag inte ens läsa dessa meningar utan hoppar över dem helt och går direkt ner till fotnoten. Men en bit in i boken återkommer vissa uttryck och då får man inte en svensk översättning en gång till. Mot slutet av boken förekommer alla maträtter endast på Italienska och jag har inte längre sågon aning om vilken mat som lagas.


Historien handlar om amerikanskan Laura som är i Rom för att studera konst och som bestämmer sig för att bara dejta kockar, någon som kyparen Tomasso råkar höra. Eftersom Tomasso vill få Laura i säng så övertalar han vännen/kocken Bruno att i hemlighet laga mat i Tomassos ställe. Bruno blir förälskad i Laura och ställer upp för att åtminstone få laga mat åt henne, Laura blir förälskad i Tomasso tack vare maten, och hemlighetsmakeriet tas hela tiden till nya nivåer.


Boken går att lägga till genren romantik, men som romantisk historia är den inte särskilt märkvärdig. Om man ska läsa den här boken är det nog framför allt för att man är väldigt intresserad av Italiensk mat.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dilemma - Torsdag 21 nov 15:10


Av: Nora Roberts   Efter förra boken jag läste så behövde jag lätta upp med något helt annat. En dröm blir sann är den tredje och sista fristående delen efter Att våga drömma och Om drömmen blir verklighet.    Jag kommer ihåg att jag tyckte v...

Av Dilemma - Torsdag 21 nov 14:54


Av: Peter Englund   Det här är en bok som utspelar sig under första världskriget, och där man får följa 19 personer i deras olika roller under kriget, baserat på dagboksanteckningar och gamla dokument. Boken innehåller också en del bilder.    ...

Av Dilemma - Lördag 28 sept 17:21


Av: Thomas Erikson   Det här är uppföljaren till Omgiven av Idioter. I den här boken får man titta närmare på de olika färgernas svagheter, hur de skulle kunna manipuleras och vad man kan göra för att skydda sig om man blir utsatt för manipulatio...

Av Dilemma - Tisdag 17 sept 15:35


Av: Agatha Christie   Ett lik hittas i överstens bibliotek och hon identifieras som en dansare från ett närliggande hotell. Hotellgästerna intervjuas i ett försök att klargöra vad som hände under förgående kväll. Polisen utreder fallet, men även ...

Av Dilemma - Tisdag 10 sept 12:00


Novellsamling   Det här är en novellsamling med science fiction berättelser från 26 svenska författare, 13 tjejer och 13 killar. Trots att författarna är svenska så är novellerna skrivna på engelska. Science fiction är verkligen inte min genre, o...

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Dilemma - based on a true story med Blogkeen
Följ Dilemma - based on a true story med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se