Direktlänk till inlägg 10 oktober 2012

Bok vs film – Snabba Cash

Av Dilemma - 10 oktober 2012 20:03

Det är väldigt vanligt att händelser och personer ur böcker plockas bort vid filmatiseringen. Fullt förståeligt. Det går att få plats med så mycket mer i en bok så det skulle bli orimligt långa filmer om allt ska vara med. Då får det bli TV-serier istället, vilket True Blood och Game of Thrones är bra exempel på. Där motsvarar första säsongen i respektive TV-serie första boken i bokserien och innehållet följer handlingen i boken nästan till punkt och pricka.

 

Det finns ju också filmer där det har lagts till saker i handlingen eller där slutet är helt annorlunda, antagligen för att hotta upp manus lite. Det har jag lite svårt för.

 

Det konstigaste av allt är när händelserna i filmen bara är annorlunda, utan till synes anledning. Så tyckte jag att det var när jag kollade på Snabba Cash. Filmen var precis som boken, men ändå inte alls.


Jag tycker att filmen, med snabba korta klipp, fångade känslan i boken med sitt speciella korthuggna språk. Och karaktärerna känns som hämtade direkt ur boken. Men alla småskillnaderna tycker jag är märkliga.

 

I boken har Jet-set Carl en framträdande roll och är med ganska mycket. I filmen är han knappt med alls och verkar inte alls lika framgångsrik utan endast "sin fars son".


I boken tjänar JW sina pengar på att sälja kokain, och använder mycket kokain själv. I filmen säljer han inget kokain alls.


I boken gör Mrado allt han kan för att få ha mer vårdnad för sin dotter, Lovisa. I filmen vill han inte ens ha vårdnaden.


I boken är Lovisas mamma Annika en vanlig, ordningsam kvinna. I filmen är hon en pundare som ska bo på hem.


I boken är JW jätteförtjust i Sophie och vill vara med henne. I filmen är det Sophie som vill vara med JW.


I boken är det lite otydligt om JW och Sophie är ett par. I filmen är de det.


I boken känns metoderna för pengatvätt rimliga. I filmen känns metoden tveksam.


I boken öppnar JW konto på en bank i Storbritannien. I filmen köper han en svensk konkurshotad bank.


I boken vänder Sophie JW ryggen och hans föräldrar besöker honom i fängelset. I filmen besöker Sophie honom.


Och värst av allt. I boken klaras fallet med JWs försvunna syster upp, medan i filmen så handlar det knappt om det alls.


Ja, jag stannar där. Det finns mer, men ni fattar poängen.


 
ANNONS
 
Ingen bild

W

10 oktober 2012 20:52

Jag fattar poängen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dilemma - Torsdag 21 nov 15:10


Av: Nora Roberts   Efter förra boken jag läste så behövde jag lätta upp med något helt annat. En dröm blir sann är den tredje och sista fristående delen efter Att våga drömma och Om drömmen blir verklighet.    Jag kommer ihåg att jag tyckte v...

Av Dilemma - Torsdag 21 nov 14:54


Av: Peter Englund   Det här är en bok som utspelar sig under första världskriget, och där man får följa 19 personer i deras olika roller under kriget, baserat på dagboksanteckningar och gamla dokument. Boken innehåller också en del bilder.    ...

Av Dilemma - Lördag 28 sept 17:21


Av: Thomas Erikson   Det här är uppföljaren till Omgiven av Idioter. I den här boken får man titta närmare på de olika färgernas svagheter, hur de skulle kunna manipuleras och vad man kan göra för att skydda sig om man blir utsatt för manipulatio...

Av Dilemma - Tisdag 17 sept 15:35


Av: Agatha Christie   Ett lik hittas i överstens bibliotek och hon identifieras som en dansare från ett närliggande hotell. Hotellgästerna intervjuas i ett försök att klargöra vad som hände under förgående kväll. Polisen utreder fallet, men även ...

Av Dilemma - Tisdag 10 sept 12:00


Novellsamling   Det här är en novellsamling med science fiction berättelser från 26 svenska författare, 13 tjejer och 13 killar. Trots att författarna är svenska så är novellerna skrivna på engelska. Science fiction är verkligen inte min genre, o...

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Dilemma - based on a true story med Blogkeen
Följ Dilemma - based on a true story med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se