Direktlänk till inlägg 10 oktober 2012

Bok vs film – Snabba Cash

Av Dilemma - 10 oktober 2012 20:03

Det är väldigt vanligt att händelser och personer ur böcker plockas bort vid filmatiseringen. Fullt förståeligt. Det går att få plats med så mycket mer i en bok så det skulle bli orimligt långa filmer om allt ska vara med. Då får det bli TV-serier istället, vilket True Blood och Game of Thrones är bra exempel på. Där motsvarar första säsongen i respektive TV-serie första boken i bokserien och innehållet följer handlingen i boken nästan till punkt och pricka.

 

Det finns ju också filmer där det har lagts till saker i handlingen eller där slutet är helt annorlunda, antagligen för att hotta upp manus lite. Det har jag lite svårt för.

 

Det konstigaste av allt är när händelserna i filmen bara är annorlunda, utan till synes anledning. Så tyckte jag att det var när jag kollade på Snabba Cash. Filmen var precis som boken, men ändå inte alls.


Jag tycker att filmen, med snabba korta klipp, fångade känslan i boken med sitt speciella korthuggna språk. Och karaktärerna känns som hämtade direkt ur boken. Men alla småskillnaderna tycker jag är märkliga.

 

I boken har Jet-set Carl en framträdande roll och är med ganska mycket. I filmen är han knappt med alls och verkar inte alls lika framgångsrik utan endast "sin fars son".


I boken tjänar JW sina pengar på att sälja kokain, och använder mycket kokain själv. I filmen säljer han inget kokain alls.


I boken gör Mrado allt han kan för att få ha mer vårdnad för sin dotter, Lovisa. I filmen vill han inte ens ha vårdnaden.


I boken är Lovisas mamma Annika en vanlig, ordningsam kvinna. I filmen är hon en pundare som ska bo på hem.


I boken är JW jätteförtjust i Sophie och vill vara med henne. I filmen är det Sophie som vill vara med JW.


I boken är det lite otydligt om JW och Sophie är ett par. I filmen är de det.


I boken känns metoderna för pengatvätt rimliga. I filmen känns metoden tveksam.


I boken öppnar JW konto på en bank i Storbritannien. I filmen köper han en svensk konkurshotad bank.


I boken vänder Sophie JW ryggen och hans föräldrar besöker honom i fängelset. I filmen besöker Sophie honom.


Och värst av allt. I boken klaras fallet med JWs försvunna syster upp, medan i filmen så handlar det knappt om det alls.


Ja, jag stannar där. Det finns mer, men ni fattar poängen.


 
ANNONS
 
Ingen bild

W

10 oktober 2012 20:52

Jag fattar poängen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dilemma - Lördag 29 juni 15:11


Av: Thomas Engström   Det här är den andra delen i en serie om Ludwig Licht. Jag har inte läst första boken, men den här historien är helt fristående så det går bra att börja direkt med den här.    Söder om helvetet handlar om kristna nazizte...

Av Dilemma - Lördag 22 juni 12:00


Av: Maja LundeEn historia om bin i tre olika tidsåldrar.William lever i 1800-talets England och jobbar på att utveckla en ny sorts bikupa.George lever som biodlare i USA i nutid och vill att hans son ska ta över verksamheten. Men 2007 börjar bisamhäl...

Av Dilemma - Söndag 26 maj 17:29


Av: Håkan Nesser   Precis som de övriga två böckerna som jag har läst i den här serien så början historien som en roman innan en kriminalinspektör kommer in i bilden. Och precis som i övriga två böcker så känns det som att kriminalinspektör Gunna...

Av Dilemma - Lördag 25 maj 11:19


Av: Stacy Schiff   Jag hade alldeles för höga förväntningar på den här boken. Jag hoppades att den skulle vara skriven i romanform utifrån Kleopatras liv, eller att den, om det var en biografi, åtminstone skulle vara spännande och kronologiskt up...

Av Dilemma - Onsdag 13 mars 18:24


Av: Niklas Natt och Dag   Det har nog aldrig tagit mig så här lång tid att läsa ut en bok. Det beror delvis på att jag har en bebis nu, men kanske mest på att vi flyttade i nitten av januari. Varje ledig stund går åt till att packa ur flyttkarton...

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Dilemma - based on a true story med Blogkeen
Följ Dilemma - based on a true story med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se