Direktlänk till inlägg 10 mars 2010

Förklaring av blandare

Av Dilemma - 10 mars 2010 11:38

Inspirerad av syrrans problem med att förklara ett bekymmer för SJs personal (som man kan läsa HÄR) kom jag att tänka på ett eget tillfälle där det var väldigt svårt att förklara funderingen.


Det var i torsdags när jag och W skulle välja inredning till vår badrumsrenovering och hade kommit till blandarna. En blandare är det som sitter i duschen där rören med vatten går in, och där duschslangen kommer ut. Man använder den till att starta och stänga av vattnet, öka och minska vattenstyrkan, och till att höja och sänka temperaturen. Det heter inte ”kran” som man kanske kan tro…


Vi tittade på några olika blandare, varav en hade förtryckta grader. Och när man kom upp till 38 grader gick det inte att få det värmare utan att först trycka in en liten knapp. Det tar alltså stopp vid 38 grader om man bara vrider på ”ratten”. För att man inte ska bli skållad antagligen, bra idé. Men W kom direkt med den självklara frågan ”Hur vet blandaren att vattnet är 38 grader?”


Det var här kommunikationssvårigheterna började. Vi fick återigen en tydlig beskrivning av hur man vid 38 grader måste trycka in knappen för att kunna få det värmare. Och hon pekade på alla förtryckta grader runt om själva ratten. ”Här kan ni se hur varmt vattnet är.”


”Ja, ja, ja” skyndade jag och W på henne i munnen på varandra. ”Men hur får man blandaren att veta att vattnet har just den temperaturen?” ”Hur vet man att den är inställd på rätt gradantal?” ”Finns det en sensor i den?” ”Hur är den kalibrerad?”


Förvirrad försökte hon än en gång mycket tydligt förklara. ”Jag kan inte just det tekniska, men den här knappen” hon pekar noggrant ”den måste ni trycka in för att få värmare vatten, annars kommer ni bara upp i 38 grader. Det ser ni här” hon pekar där det står 38.


Jag försöker på ett enklare sätt. ”Vår blandare som vi har hemma nu till exempel, där kan man se åt vilket håll man ska vrida om man vill ha vattnet värmare eller kallare, men man kan inte se de exakta graderna. Ibland känns vattnet värmare när den är inställd på ett visst sätt och ibland behöver man vrida upp ännu lite mer för att det ska kännas lika varmt. Och det kan ju kanske bero lite på temperaturen utomhus också.”


”Men då har ni kanske en gammal blandare” blir svaret. Ja, jag kan inte annat än att hålla med. Det har vi ju faktiskt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Evert-Olof

10 mars 2010 18:14

Hej Emma.
VI har en sån blandare som det står 38 grader på, den funkar väll. men ibland känns inte vattnet lika varmt, tror det beror på ens egen temp.
här är en länk som brunhillde ville att du skulle kolla
http://getonmyhorse.com/
mvh EO

 
Ingen bild

W

10 mars 2010 22:49

get on my horse var fin

 
Erica

Erica

10 mars 2010 23:05

Jaa du, ju smartare frågor man ställer, desto dummare tror de att man är, de där "normalsmarta" människorna som inte förstår tankegången.

Min gissning är att blandaren inte alls vet att vattnet är just 38 grader, utan bara vet att den tar en viss procent hett vatten ur ena röret och en viss procent iskallt vatten ur andra röret, när man vrider den till 38 grader. Hur varmt vattnet blir beror på om det heta vattnet har tagit slut eller inte och på om det iskalla vattnet har blivit ljummet eller inte. Men under perfekta förhållanden så är det nog detta förhållande hett/iskallt vatten som blir blandningen 38 gradigt vatten.

Det här inlägget fick mig att tänka på ett annat av mina blogginlägg, förutom SJ Biljettproblem. Nämligen "Låt barnen få vara nyfikna". Vi har nog samma pappa, du och jag. Det är därför du kommer på såhär bra frågor, och vågar ställa dem. Kanske till och med tycker att det är helt naturligt att ställa dem.

http://sjusortersdrommar.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Dilemma - Lördag 28 sept 17:21


Av: Thomas Erikson   Det här är uppföljaren till Omgiven av Idioter. I den här boken får man titta närmare på de olika färgernas svagheter, hur de skulle kunna manipuleras och vad man kan göra för att skydda sig om man blir utsatt för manipulatio...

Av Dilemma - Tisdag 17 sept 15:35


Av: Agatha Christie   Ett lik hittas i överstens bibliotek och hon identifieras som en dansare från ett närliggande hotell. Hotellgästerna intervjuas i ett försök att klargöra vad som hände under förgående kväll. Polisen utreder fallet, men även ...

Av Dilemma - Tisdag 10 sept 12:00


Novellsamling   Det här är en novellsamling med science fiction berättelser från 26 svenska författare, 13 tjejer och 13 killar. Trots att författarna är svenska så är novellerna skrivna på engelska. Science fiction är verkligen inte min genre, o...

Av Dilemma - Lördag 24 aug 12:40


Av: Anisur Rahman   Det här är en novellsamling av Anisur Rahman, som är född i Bangladesh, men som numera bor i Uppsala, där han också varit fristadsförfattare.    Baksidetexten: Med ett för Anisur Rahman karaktiristiskt driv skildras både...

Av Dilemma - Fredag 23 aug 21:03


Av: Dan Brown   Det här är Dan Browns första bok. Den kom ut 1998 och innehåller inte karaktären Robert Langdon.   Gåtornas palats kallas en hemlig organisation i USA som löser krypterade meddelande med superdatorn TRANSLTR. Men en dag får de...

Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11
12
13 14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Fråga mig

3 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Dilemma - based on a true story med Blogkeen
Följ Dilemma - based on a true story med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se